İstanbul’da Gezilmesi Gereken 27 Tarihi Mekan
Birçok medeniyete konaklık etmiş, dünyanın en büyük ve en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul'daki gezilesi ve görülesi 27 tarihi mekan...
İstanbul; Avrupa’nın en büyük ve en çok turist ziyaretçisine sahip şehirlerinden biri. İstanbul’un diğer büyüleyici yanı ise hem Avrupa hem de Asya’yı birbirine bağlıyor olması. Medeniyetler diyarı İstanbul’da kesinlikle herkesin görmesi ve gezmesi gereken yerlerini sizler için listeledik.
1- Topkapı Sarayı
Topkapı Sarayı, İstanbul Sarayburnu’nda, 1478 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan saray, Osmanlı İmparatorluğu’nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saraydır. Bir zamanlar içinde 4.000’e yakın insan yaşamıştır. Gene aynı yerde yüzlerce paha biçilemeyen tarihi eserler yer almaktadır. Bu açıdan bakıldığında Topkapı Sarayı İstanbul’da görülmesi gereken en önemli yerlerin başında geliyor diyebiliriz.
2- Soğuk Çeşme Sokağı
Soğukçeşme Sokağı İstanbul’un Sultanahmet semtinde yer alan, üzerinde tarihsel evlerin bulunduğu küçük bir sokaktır. Ayasofya Müzesi ve Topkapı Sarayı arasında yer alan bu sokak trafiğe kapalıdır. Tarihi yapılarla çevrili bu sokak, hem güzelliği ile hem de tarihi ile sizi geçmişe götürecek.
3- Cafer Ağa Medresesi
Caferağa Medresesi, Kanuni Sultan Süleyman dönemi (1520-1566) Babüssaade ağalarından Cafer Ağa tarafından, 1559 yılında Mimar Sinan (Koca Sinan)’a yaptırılmıştır. Bağımsız medreseler grubuna giren ve günümüze geçirdiği onarımlarla ulaşan medresemiz, 1989 yılında Türk Kültürüne Hizmet Vakfı tarafından restore edilmiştir. Günümüzde; 15 farklı sanat atölyesi, büyük salonu ve huzur verici avlusuyla, Geleneksel Türk Sanatlarının öğretildiği, üretilip sergilendiği ve yerli-yabancı misafirlerini ağırlayan bir sanat merkezi olarak hizmet vermektedir.
4- Ayasofya Cami
Her büyük imparatorluk gibi Ayasofya da imparatorluğun gücünü sembolize eden ve görkemiyle yerli yabancı çoğu turisti şaşırtan en büyük tarihi yapılardan birisidir. Bizans İmparatoru 1. Jüstinyen tarafından yaptırılmış daha sonra ise Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüş olan Ayasofya, birçok devlet başkanının da İstanbul ziyaretinde uğradığı en önemli tarihi mekanlardan biridir.
5- Yerebatan Sarnıcı
Yerebatan Sarnıcı İstanbul’daki en büyük kapalı sarnıçtır. Ayasofya binasının batısındaki küçük binadan girilir. Sütun ormanı görünümündeki mekanın tavanı tuğla örülü, çapraz tonozludur. Gene bu mekan hem tarihi yapısı, hem gizemi ile kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biridir. Ziyaretinizde Medusa heykelini görmeden çıkmayın.
6- Galata Kulesi
Galata Kulesi, İstanbul’un Galata semtinde bulunan bir kule. 528 yılında inşa edilen yapı, şehrin önemli sembolleri arasındadır. İstanbul Boğazı ve Haliç, kuleden panoramik olarak izlenebilmektedir. İstanbul’un dört bir yanını tek bir yerden izlemek istiyorsanız buraya kesinliklikle uğramalısınız. Not olarak şunu da eklemeden geçmeyelim; alan çok dar olduğu için erken saatlerde burayı ziyaret etmeniz, ziyaretinizi daha keyifli hale getirecektir.
7- Haseki Hürrem Hamamı
Haseki Hamamı, İstanbul’da Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camii arasında yer alan tarihi Türk hamamı. Hamam, I. Süleyman’ın eşi Hürrem Sultan tarafından, 1556-1557 yılları arasında devrin meşhur mimarı Sinan’a yaptırılmıştır. Her ne kadar önündeki kafeden tarihi yapı sıradan bir yapı gibi gözükse de burayı da ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
8- Binbirdirek Sarnıcı
Binbirdirek Sarnıcı, İstanbul’daki ikinci büyük sarnıçtır. Antik Bizans kaynaklarına göre 4. yüzyılda yapılmıştır. İçinde 224 sütun bulunan, 3584 m² büyüklüğündeki sarnıç zamanla kurumuş ve 16. yüzyıldan itibaren atölye olarak kullanılmıştır. Sarnıç, Büyük Konstantin döneminden günümüze kadar gelen, yaşayan tarihi mekanlar arasında turistlerin en çok merak ettiklerindendir. Şehrin su ihtyacını karşılamak amacıyla yapılmıştır. Yerli halkımızın pek bilmediği bu tarih kokan mekanı kesinlikle ziyaret etmeli ve görmelisiniz.
9- Gülhane Parkı
Gülhane Parkı, Osmanlı döneminde Topkapı Sarayı’nın has bahçelerinden biri olarak kullanılmaktaydı. İstanbul’un Fatih ilçesinin Eminönü semtinde yer alan tarihî bir parktır. Alay Köşkü, Topkapı Sarayı ve Sarayburnu arasında yer alır.
10- Dolmabahçe Sarayı
Dolmabahçe Sarayı, inşaatı 1843 yılında başlayıp 1856 yılında bitmiştir. İstanbul, Beşiktaş’ta, Kabataş’tan Beşiktaş’a uzanan Dolmabahçe Caddesi’yle İstanbul Boğazı arasında, 250.000 m²lik bir alan üzerinde bulunan saray. Dolmabahçe Sarayı, imparatorluk döneminde Osmanlı Kaptan-ı Derya’sının gemileri demirlediği bir alan olarak kullanılmış daha sonra ise has bahçeye dönüştürülmüştür. Cumhuriyet döneminde ise Atatürk’ün İstanbul ziyaretlerinde kaldığı bir mekan olmasıyla ve hayata gözlerini burada yumması nedeniyle büyük önem taşımaktadır.
11- Adalar
Adalar, Prens Adaları, İstanbul Adaları ya da Kızıl Adalar, İstanbul’un Anadolu Yakası’nın güney kıyılarının açıklarında, Marmara Denizi’nin kuzeydoğu kesiminde yer alan ve kısaca Adalar olarak anılan takım adadır. 4 tekerli motorlu araçların yasak olduğu bu adalarda bisiklet etrafı turlayıp, tarihi yapıları izleyerek keyfini çıkartabilirsiniz.
12- Türk Hamamı (Süleymaniye Hamamı)
Suleymaniye Hammam (turkish bath)
Süleymaniye Hamamı Osmanlıhamam mimarisinin en göz dolduran yapılarından biridir. Adından da anlaşılacağı gibi Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır. 1557 yılında, Mimar Sinan’ın kalfalık eserim dediği Süleymaniye Camii’nin yapılışı sırasında inşa edilmiş olup; İstanbul’un tarihi semtlerinden biri olan Süleymaniyededir.
13- Rumeli Hisarı
Rumeli Hisarı, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde Boğaziçi’nde bulunduğu semte adını veren hisar. Osmanlı döneminde, İstanbul Fethi sırasında Anadolu Hisarı’ndan halat çekmek için yapılmış olan etrafı kalelerle kaplı Rumeli Hisarı günümüzün vazgeçilmez mekanları arasında yer alır. Hem turistlerin hem İstanbul’da yaşayanların kesinlikle bir hafta sonu kahvaltısı için aynı zamanda da tarihi yapıyı görmek için gitmesi gereken mekanlardandır.
14- Anadolu Hisarı (GüzelceHisar)
Bizans’a Karadeniz’den gelen yardımları engellemek amacıyla yapılmış olan Anadolu Hisarı Rumeli Hisarı’nın tam karşısında yer almaktadır. Günümüzde İstanbul Boğazı’nın kenarında yer almasıyla küçük bir balıkçı kasabasını andıran Anadolu Hisarı sessiz, sakin yapısıyla ve tarihi güzelliğiyle görülmeye değer mekanlardandır.
15- Yedikule Hisarı (Yedikule Zindanları)
SONY DSC – fotografturk.com
Yedikule Zindanları, İstanbul’un ve Türkiye’nin en eski açık hava müzelerinden birisidir. Yedikule Hisarı ve Zindanları, Sarayburnu’ndan Bakırköy’e uzanan sahil yolu üzerindedir. 413–439 yılları arasında II. Teodosios zamanında yaptırılan, imparatorların zafer alayları ile şehre giriş yaptığı zamanlarda kullandığı Altın Kapı’nın iki pilonu ile kara surlarına ait iki kuleye; İstanbul’un fethinin ardından üç kuleli bir surun eklenmesiyle Yedikule Hisarı bugünkü görünümünü almıştır.
16- Beylerbeyi Sarayı
Beylerbeyi Sarayı, İstanbul’un Üsküdar ilçesinin Beylerbeyi semtinde bulunan ve Sultan Abdülaziz tarafından 1861-1865 yıllarında mimar Sarkis Balyan’a yaptırılan saraydır. Boğazda bulunan bu harika sarayı keşfederken, gene harika bir boğaz manzarasında kahvaltı yapabilirsiniz.
17- Çırağan Sarayı
Çırağan Sarayı, Türkiye’nin İstanbul ilinin Beşiktaş ilçesinde, Çırağan Caddesi üzerinde bulunan tarihi saray. Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan Çırağan Sarayı bir dönem konumu itibariyle “Beşiktaş Sarayı” olarak da anılmaktaydı. Büyük bir ihtişama ve görkeme sahip olan saray, bugün düğün, balo, parti gibi organizasyonların düzenlendiği bir mekan halini almıştır. Böyle bir mimariyi görmek, geçmişten bir hava solumak isteyenlerin çeşitli organizasyonlar için uğrak yeri olmuş, bir çok yerli yabancı turisti ağırlamaktadır.
18- Yıldız Sarayı
Beşiktaş, Ortaköy ve Balmumcu arasında yer alan Yıldız Sarayı tarihe tanıklık etmiş mekanlardan biridir. Bizans dönemine kadar dayanan tarihi dokusuyla günümüzde müze olarak kullanılan Yıldız Sarayı’nda Sultan II. Abdülhamit’in kişisel eşyaları sergilenmekte ve turistlerin ilgi odağı olmaktadır. Aynı zamanda içerisinde Yıldız Sarayı Tiyatrosu ve Sahne Sanatları Müzesi de bulunmaktadır.
19- Kapalıçarşı
Kapalıçarşı, İstanbul kentinin merkezinde Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerininin ortasında yer alan dünyanın en büyük çarşısı ve en eski kapalı çarşılarından biridir. Özellikle yabancı turistlerin uğramadan ülkelerine dönmedikleri bir yer olan Kapalıçarşı, her gün bütün ihtiyaçları karşılayacak dükkanlarıyla gözde mekanlardan biridir. Adeta bir şehri andıran Kapalıçarşı Fatih Sultan Mehmet tarafından tarafından insanların yaptıklarını sergileyip satmaları için yaptırılmıştır.
20- Mısır Çarşısı
Mısır Çarşısı, Eminönü’nde Yeni Camii’nin arkasında ve Çiçek Pazarı’nın yanındadır. İstanbul’un en eski kapalı çarşılarından biridir.İstanbul’un en eski kapalı çarşılarından biri olan Mısır Çarşısı aktarlarıyla, kuruyemiş ve şarküteri ürünlerinin satılmasıyla meşhur bir mekandır. Turistlerin özellikle alışveriş için tercih ettiği gözde mekanlardandır. 1600 yılında Turhan Sultan tarafından yaptırılan mekan, pazar günleri de açık olma özelliğiyle cezbedicidir. İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alır.
21- Bakırcılar Çarşısı
Kazan, tencere, mangal gibi bakırdan yapılan eşyaların sergilendiği ve satışa açık olduğu sıra sıra dükkanlar çevresini sarmaktadır. Turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan bu bakır işlerinin bulunduğu Bakırcılar Çarşısı mutlaka görülmesi gereken, çok bilinmeyen mekanlardandır. Özellikle iç mimarların iç mekan tasarımlarında kullanabilecekleri birçok dekoratif ürün bulunmakta ve yapılmaktadır.
22- Tekfur Sarayı (Blakhernai Sarayı)
Bizans İmparatorluğu’ndan günümüze kadar gelen Tekfur Sarayı bugün az duyulsa da Edirnekapı semtinde ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Tarihi olayların gizemini çözme adına yapılan arkeolojik çalışmalar ise hala devam etmektedir. Bu nedenle ilgi çekici ve görülmeye değer tarihi yapılardan biridir. Ayrıca Tekfur Sarayının tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir.
23- Eyüp Sultan Camii
Bulunduğu semte kendi adını veren Eyüp Camisi, İstanbul’un fethinden sonra yapılmış ilk ve en eski camilerdendir. Fatih Sultan Mehmet, Ebu-Eyyüp’un türbesinden sonra, 1458’de bu camiyi yaptırmıştır. Gerek yanındaki türbeden, gerek tahta çıkan Osmanlı hükümdarlarına burada kılıç kuşanma töreni yapılmasından dolayı Eyüp Camisi büyük önem kazanmıştır.
24- Miniatürk
Miniatürk bir çok eserin maketlerinin sergilendiği bir mekandır. Topkapı Sarayı, Anıtkabir, Mevlana Türbesi gibi çeşitli yapıtları burada maket olarak toplu halde görmek ve hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür. 2003’ten beri turistlerin İstanbul’a adım attıkları andan itibaren ilk gidecekleri ve mutlaka görülmesi gereken mekanlar arasında yer alır.
25- Hidiv Kasrı
Hıdiv Kasrı, İstanbul’un Beykoz ilçesinde Çubuklu sırtlarında bir yapıdır. 1907 yılında Mısır’ın son hıdivi Abbas Hilmi Paşa tarafından İtalyan mimar Delfo Seminati’ye yaptırılmıştır. Dönemin mimari modasına uygun olarak art nouveau tarzındadır.
26- Kız Kulesi
İstanbul Boğazı’nda Salacak açıklarında yer alan küçük bir adacık üzerinde konumlanmış bir kuledir. Hakkında neden yapıldığına dair çeşitli rivayetler ve efsaneler bulunan Kız Kulesi bu gizemi anlayabilmek adına bile görülesi mekanlardandır. Günümüzde eşinizle, dostunuzla gidebileceğiniz, romantik bir akşam yemeği ya da rutin dışında bir öğle molası için gidilebilecek ve yapısıyla mutlaka görülmesi gereken tarihi bir mekandır.
27- İstiklal Caddesi
İstiklal Caddesi tartışmasız İstanbul’un en canlı, en kalabalık caddelerinden biri. Tarihi yapıların çevrelediği cadde trafiğe kapalı olmakla birlikte mağazaların aşırı ön plana çıkma çabası ve reklam panolarının tarihi örtmesi hasebi ile insanlar İstiklal Caddesini mağazalardan ibaret sanıyor.
Gene İstiklal Caddesi hakkında önemli bir tüyoyu sizinle paylaşarak sizi farklı bir İstiklal Caddesini görmeye davet ediyoruz:
Kategoriler: Şehir Rehberi